ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Things to do - general
Country ΕΛΛΑΔΑ

Δύο λόγια

Στο δυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.

Με έκταση περίπου 5500 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ο μεγαλύτερος νομός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στα βόρεια συνορεύει με τους νομούς Πρέβεζας, Άρτας και Ευρυτανίας, στα ανατολικά του βρίσκεται ο νομός Φωκίδας και στα νότια βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο. Δυτικά του νομού βρίσκεται η Λευκάδα, ένα νησί του Ιονίου που συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια μικρού μήκους γέφυρα. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας συνδέεται με την Πελοπόννησο και την Αχαΐα με την εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Πρωτεύουσα του νομού είναι το Μεσολόγγι, μια από τις ιστορικότερες πόλεις στην Ελλάδα, ενώ μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο του νομού είναι το Αγρίνιο. Αγαπημένος τουριστικός προορισμός στο νομό και πανέμορφη πόλη είναι η Ναύπακτος, ενώ άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Βόνιτσα, η Αμφιλοχία, ο Αστακός και το Αιτωλικό.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι έντονη η παρουσία του υδάτινου στοιχείου. Εδώ βρίσκεται η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα καθώς και η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Μεγαλύτερος ποταμός στο νομό είναι ο Αχελώος, ενώ ακολουθεί ο Εύηνος. Στο ορεινό τμήμα του νομού ξεχωρίζει το Παναιτωλικό , με κορυφή στα 1924 μέτρα, και ακολουθούν τα Ακαρνανικά όρη και τα όρη Ναυπακτίας γνωστά και ως Κράβαρα.

Το κλίμα στα πεδινά του νομού είναι ιδιαίτερα θερμό το καλοκαίρι, με αρκετή υγρασία και ήπιους χειμώνες. Όσο ανεβαίνει το υψόμετρο, ανεβαίνει και η θερμοκρασία το καλοκαίρι και πέφτει το χειμώνα.
Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, με αρκετές σύγχρονες μονάδες. Στο Μεσολόγγι ακμάζουν οι ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Ναύπακτος, αρκετοί ασχολούνται και με τον τουρισμό.

Τι να δείτε

Οι επισκέπτες του νομού Αιτωλοακαρνανίας γοητεύονται κυρίως από τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία, την ιστορία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, την γραφική πόλη της Ναυπάκτου με το ρομαντικό βενετσιάνικο κάστρο και το καταπράσινο ορεινό όγκο, την πόλη της Αμφιλοχίας με τον «λαμπερό» κόλπο και τα αρχαιολογικά αξιοθέατα, καθώς και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον με όμορφες, γραφικές παραλίες και βουνά που καλύπτονται από πυκνά δάση.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας τόπος φυσικής ομορφιάς, με καταπράσινους κάμπους και οροπέδια με απέραντες λίμνες, ποτάμια όπως ο Αχελώος και ο Εύηνος, ψηλά βουνά, βαθιά φαράγγια και όμορφες πόλεις και χωριά.

Όσοι αγαπάτε την δράση στα όμορφα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες, ορειβασίες, kitesurfing, rafting, bird watching και πολλά άλλα. Επίσης εάν αγαπάτε τον αγροτουρισμό και την φύση τότε εκτός από τις πόλεις μπορείτε να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά χωριά που οι φιλόξενοι άνθρωποι θα σας φιλέψουν τοπικά εδέσματα, θα σας ψήσουν ελληνικό καφέ, θα σας κεράσουν ντόπιο κρασί και θα σας πουν ανείπωτες ιστορίες από τα βάθη της ιστορίας, πάντα με την αυθεντικότητα και τοπική διάλεκτο που ξεχωρίζει…

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν ξενοδοχεία σε αυτήν την τοποθεσία.

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν εκδρομές σε αυτήν την τοποθεσία.