ΣΠΟΡΑΔΕΣ

ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Things to do - general
Country ΕΛΛΑΔΑ

Δύο λόγια

Οι Σποράδες είναι σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου πελάγους τα οποία βρίσκονται στην περιοχή βορείως της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας. Κατά την αρχαία γεωγραφική αντίληψη ως Σποράδες καλούνταν όλα τα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου εκτός των πέριξ της ιερής νήσου Δήλου Κυκλάδων.

Τι να δείτε

ΣΚΙΑΘΟΣ

Γιατί να πάτε:
Για κοσμοπολιτισμό. Για έντονη νυχτερινή ζωή, νεανικές φάτσες και ολονύχτια πάρτι, αρχιτεκτονική που παντρεύει τις Κυκλάδες με τα πηλιορείτικα αρχοντικά, αλλά και μερικές από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες της Ελλάδας.
Τι να δείτε:
Το Μπούρτζι, το παλιό φρούριο του νησιού που χωρίζει το λιμάνι στα δύο, το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην καρδιά της πόλης της Σκιάθου και το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας με την ασύγκριτη θέα.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Γιατί να πάτε:
Για οικογενειακές διακοπές. Για ήσυχες βόλτες σε μικρά χωριουδάκια πνιγμένα στο πράσινο, αλλά και «ήπιες» επιλογές διασκέδασης στη Χώρα.
Τι να δείτε:
Την πανέμορφη αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα που θυμίζει Κυκλάδες και εντυπωσιάζει με την ομορφιά της απλότητας σε κάθε λευκό σοκάκι. Το εκκλησάκι του Άη Γιάννη στα βόρεια του νησιού, πάνω στον βράχο με την συγκλονιστική θέα που έγινε παγκοσμίως γνωστός από το Mamma Mia. Τα βουνά του νησιού, πνιγμένα στο πράσινο, που προκαλούν για περιπατητικές εξορμήσεις ανάμεσα σε πηγές και δάση. Το Λαογραφικό Μουσείο του Φραγκομαχαλά, το σπίτι-μουσείο του πεζογράφου Παύλου Νιρβάνα, τα ερείπια του Ενετικού Κάστρου και τους λαξευμένους βράχους που οι ντόπιοι αποκαλούν «Σεντούκια» στην Καρυά.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Γιατί να πάτε:
Για ρομαντζάδα. Για ειδυλλιακές διακοπές με το άλλο σας μισό, στο πιο ζεν νησί του συμπλέγματος. Για οικολογικές εξορμήσεις, με εξερεύνηση του θαλάσσιου πάρκου, όπου ξεκαλοκαιριάζει η μεσογειακή φώκια.
Τι να δείτε:
Τον όμορφο οικισμό του λιμανιού του νησιού, που ονομάζεται Πατητήρι, όπου στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο Αλοννήσου. Την γραφικότατη Παλιά Αλόννησο, την Χώρα και παλιά πρωτεύουσα του νησιού με τα φιδογυριστά καλντερίμια και τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες. Χωριουδάκια και οικισμούς σε ειδυλλιακούς κολπίσκους, όπως ο Ρουσούμ Γιαλός, η Βότση, η Στενή Βάλα και τα Καλαμάκια, στα ταβερνάκια των οποίων θα δοκιμάσετε τον συγκλονιστικότερο φρέσκο τόνο που έχετε γευθεί. Θα επισκεφθείτε τα δεκάδες γραφικά ξωκλήσια για να δείτε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους που δένει τέλεια με την καταπράσινη φύση.  Και φυσικά, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βόρειων Σποράδων, ήτοι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης, όπου εδρεύει η Mom και ζει η μονάχους-μονάχους, που αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε live από το καραβάκι που σας ξεναγεί στην περιοχή. Η Mom οργανώνει και πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά.