ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Things to do - general
Country ΕΛΛΑΔΑ

Δύο λόγια

Κορινθία: Ένας ευλογημένος αλλά “παρεξηγημένος” νομός

Ο νομός της Κορινθίας θα λέγαμε ότι είναι ένας μάλλον παρεξηγημένος νομός. Δεν έχει την προβολή αλλά ούτε τη λάμψη που έχουν νομοί που ελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Το ότι βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα ίσως έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στην γενικότερη ανάπτυξή του.

Η έλλειψη γενικότερου οράματος για την περιοχή θεωρούμε ότι έχει παίξει τον πιο καταλυτικό ρόλο στην εικόνα του.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα στο κομμάτι του τουρισμού και της ανάπτυξηςΚυρίως όμως από μεμονωμένους ανθρώπους με όραμα και αγάπη για την περιοχή και όχι τόσο συντονισμένα από κάποιον φορέα. Έχουμε γνωρίσει αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Με πολλούς από αυτούς έχουμε συνεργαστεί και φυσικά στην πορεία έχουμε γίνει φίλοι. Αγαπάμε τους ρομαντικούς, δημιουργικούς και γεμάτους όρεξη ανθρώπους. Χάρη σε αυτούς ο κόσμος μας γίνεται πιο όμορφος.

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα και εμπειρίες που μπορεί κάποιος να βιώσει  στο νομό Κορινθίας. Λόγω της ποικιλομορφίας που παρουσιάζει, η Κορινθία συνδυάζει αρμονικά το βουνό, τη φύση, τη θάλασσα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Και όλα αυτά χωρίς να αδειάσεις το πορτοφόλι σου, χωρίς να κάνεις αμέτρητα χιλιόμετρα και να ξοδέψεις μια περιουσία σε μεταφορικά και διόδια. Τουλάχιστον για όσους ζουν στην πρωτεύουσα και στους γύρω νομούς.

Έτσι παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές προτάσεις, βασικά αξιοθέατα αλλά και εμπειρίες που εμείς έχουμε ζήσει. Σίγουρα θα μπορούσαμε να εντάξουμε πολύ περισσότερες δραστηριότητες μέσα σε αυτό το άρθρο. Οι παρακάτω είναι αυτές που ξεχωρίζουμε και φυσικά τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα και σε εσένα.

Τι να δείτε

Αξιοθέατα Τρικάλων Ορεινής Κορινθίας

Η Ορεινή Κορινθία προσφέρει την εμπειρία μιας μαγευτικής διαδρομής για να φτάσετε στον προορισμό σας και να απολαύσετε τις διακοπές σας και στις 3 συνοικίες.

Πηγαίνοντας προς την πόλη των Πατρών, αφού περάσετε το Ξυλόκαστρο, θα στρίωετε αριστερά και θα ακολουθήσετε τις οδηγίες των σημάτων για να φτάσετε στα Τρίκαλα τα οποία απέχουν μόλις 24 χιλιόμετρα από το Ξυλόκσταρο. Κατά την διάρκεια της όμορφης διαδρομής μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, θα δείτε γραφικά χωριουδάκια όπως την Ρίζα, την Πελλήνη, το Ρέθι και το Δενδρό ανάλογως την κατεύθυνση σας.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας από όλα τα χωριά στην ανατολική πλευρά του όρους Ζήρεια είναι το πιο μεγάλο. Είναι από τα πιο διάσημα, αγαπητά και παλιότερα κέντρα παραθέρισης για όσους λατρεύουν τις διακοπές στο βουνό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρα, 1000 μέτρα και 1100 μέτρα. Τα Τρίκαλα πήραν την θέση του αρχαίου Μύσαιου, μέσα στον 10ο αιώνα, από τους πεδινούς, οι οποίοι καθώς ήταν κυνηγημένοι από τους τότε επιδρομείς, πήραν την πρωτοβουλία να ανέβουν και να χτίσουν χωριά σε έναν πανέμορφο, καθαρό και υγιή τόπο.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας μπορείτε να θαυμάσετε πολλά αξιοθέατα. Στα Κάτω Τρίκαλα, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μία στάση και να θαυμάσετε τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγ. Δημητρίου ο οποίος κατασκευάστηκε το 1697. Αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο ναό να ξεχωρίζει, είναι οι εξπρεσιονιστικής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες του.

Συνεχίζοντας στα Μεσαία Τρίκαλα, το επόμενο μέρος που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε είναι η Μονή της Παναγίας η οποία κατασκευάστηκε το 1700 από τον μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά.

Τέλος, θα πρέπει να κάνετε μία βόλτα στα Άνω Τρίκαλα για να δείτε τα κατασκευασμένα από πέτρες και ξύλο αρχοντικά και εκκλησίες. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο χωριό από τον 16ο αιώνα ενώ τα πιο «πρόσφατα» κατασκευάστηκαν τον 18ο αιώνα! Αρκετά είναι ανοιχτά για το κοινό, αλλά αυτά που ξεχωρίζουν είναι το διάσημο αρχοντικό των Νοταράδων (Νομιζω ότι εχουν μεινει μονο γκρεμισματα) και ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου στον οποίο θα δείτε μοναδικές τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται στον 10ο αιώνα.

Πολιτισμός και Ιστορία φωτογραφίες

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν ξενοδοχεία σε αυτήν την τοποθεσία.