ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Things to do - general
Country ΕΛΛΑΔΑ

Δύο λόγια

Βυθισμένη μέσα στα πανύψηλα ελάτια, στο κέντρο της Ρούμελης, πατρίδα περήφανων και φιλόξενων ανθρώπων, βρίσκεται η καταπράσινη Ευρυτανία με έκταση 2047 τ.. χλμ. Η πρωτεύουσα του νομού, το Καρπενήσι, κατοικείται από 10.000 άτομα περίπου που ασχολούνται κυρίως με παροχή υπηρεσιών, και το εμπόριο ενώ κύριος άξονας ανάπτυξης της περιοχής είναι η αξιοποίηση των φυσικών της καλλονών τόσο με τον χειμερινό όσο και με τον θερινό τουρισμό.

Η Ευρυτανία θεωρείται μια από τις πρώτες πέντε περιοχές του κόσμου σε καθαρότητα περιβάλλοντος και αποτελεί τη "βάση" για τις μετρήσεις των ερευνητικών κέντρων, θεωρώντας ότι η μόλυνση είναι μηδενική. Το κλίμα της Ευρυτανίας είναι αυτό που μάθαμε στο σχολείο ως "ηπειρωτικό και υγιεινό". Παρ' όλο τον υδάτινo πλούτο της και την τεράστια δασοκάλυψη, οι βροχοπτώσεις είναι σχετικά περιορισμένες και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΜΥ, δεν ξεπερνάνε τα 560 χιλιοστά το χρόνο για την περιοχή του Καρπενησιού.

Τα πανύψηλα βουνά της και τα βουερά ποτάμια με τις ολόδροσες πηγές τους είναι πραγματικές σειρήνες που σαγηνεύουν όποιον θέλει να γνωρίσει την Ελληνική φύση σ' όλο της το μεγαλείο, απείραχτη ακόμα από τα "αγαθά" του πολιτισμού. Αγγίζοντας σχεδόν τον ουρανό, οι ευρυτανικές βουνοκορφές, οδηγούν το βλέμμα και την ψυχή όλο και ψηλότερα αλαφρώνοντας την καρδιά. Όλοι οι δρόμοι του νομού έχουν εξαιρετική βατότητα αφού στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ασφαλτοστρωμένοι, πράγμα που σημαίνει πολύ καλές συνθήκες πρόσβασης και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Ευρυτανία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είτε για να απολαύσει τις μοσχομύριστες ανοιξιάτικες βουνοπλαγιές, που δεν γνωρίζουν τι θα πει ζέστη, είτε για να γλιστρήσει με τα χιονοπέδιλά του πάνω σ' αυτές απολαμβάνοντας μια αίσθηση αλπικού τοπίου, τόσο σπάνια για την θαλασσινή πατρίδα μας. Η Ευρυτανία όλη είναι ένας παράδεισος που σας περιμένει να τον χαρείτε και να σας προσφέρει όλες τις ανέσεις για άνετη διαμονή και περιήγηση. Το μόνο που περιμένει από σας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά να την προσέξετε και να την αγαπήσετε. Της φτάνει αυτό για να ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά της και να σας καλωσορίσει.

Αθλητισμός και φύση φωτογραφίες

Τι να δείτε

Απόδραση στο Καρπενήσι

Αγαπάτε τη φύση; Αναζητάτε έντονες συγκινήσεις που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη; Το Καρπενήσι είναι ο ιδανικός προορισμός, με ένα πλήθος δραστηριοτήτων όλο το χρόνο. Μη χάνετε καιρό -φαράγγια με εντυπωσιακούς καταρράκτες, πυκνά δάση και ορμητικά ποτάμια σας περιμένουν σε ένα ταξίδι στην καρδιά της ελληνικής φύσης! Φύγαμε;

Ράφτινγκ στον Ταυρωπό Ευρυτανίας

Η κατάβαση στον Ταυρωπό προσφέρει όμορφες στιγμές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία του rafting για πρώτη φορά, αλλά και για τους πιο προχωρημένους. Ξεκινώντας από την Παλαιά Bίνιανη, μέσα σε ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο θα τερματίσετε στη γέφυρα του Mέγδοβα. Η διαδρομή των 10 χλμ. περίπου θα σας μαγέψει, ωστόσο μια έκπληξη σας περιμένει για το τέλος, όταν θα κατεβείτε από τη βάρκα για να περπατήσετε μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Βίνιανης.

Λίμνη Κρεμαστών, υδάτινος παράδεισος

Ένας υδάτινος κόσμος που ενώνει δύο νομούς της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας, μαγεύει και συναρπάζει τον επισκέπτη του...
Καλώς ήλθατε στη Λίμνη Κρεμαστών ή λίμνη Παύλου Μπακογιάννη, την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας.
Οι πλησιέστερες πόλεις είναι το Καρπενήσι 57 χλμ. και το Αγρίνιο 60 χλμ. περίπου. Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται εύκολα από το υπάρχον οδικό δίκτυο που ενώνει τις δύο πόλεις, μία διαδρομή που εκπλήσσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Πολιτισμός και Ιστορία φωτογραφίες